Storytelling met dans: de dansfilm

Verborgen verlangens op industriële terreinen en andere gekke plekken

Eens in de zoveel tijd verdwaal ik in de niches van YouTube. Van de ene aanbevolen video naar de volgende. Een weggestopt verlangen, een verloren vermogen: dansen (of beter gezegd optreden) op random plekken. En dan goed ook!

Van Step Up tot Dirty Dancing, dans als filmgenre vertelt vaker het verhaal van een verboden liefde dan het verhaal van de dans. Dans is slechts een middel om dat verhaal te doen slagen, niet het middel om het verhaal te vertellen. Op het wereldwijde web is dat anders. Nooit stond ik er echt bij stil hoe dat zich tot elkaar weerhield, tot ik op Nowness belandde en het genre ‘Dansfilm’ naar voren zag komen.

Sinds YouTube hebben dansers er een ander podium bij gekregen.

Sinds YouTube hebben dansers er een ander podium bij gekregen. Er wordt gestreden om de meest bijzondere scènes of locaties. Hoe gekker de plek, hoe beter de views. Ook in de studio wordt vanalles geexperimenteerd. Een interessant nieuw genre dat op het grote doek nog niet terugkomt, maar vast invloed heeft gehad op de populariteit van dansfilms (en andersom!). Iets om verder in te duiken.

Benieuwd? Als je eenmaal begint met kijken wil je natuurlijk alleen maar meer. Daarom hieronder de eerste Nouveau Niche playlist: dansverhalen.