Driven by music - Baby Driver

Driven by music - Baby Driver

een podium voor muziek-gedreven montage

Wie bij een spannende film de muziek uitzet, zit ineens een suffe film te kijken. De piepende en krakende deuren, maar ook de intenste muzikale intermezzo’s zijn essentieel voor een totaalervaring in sfeer, suspense en emotie. Een film valt of staat bij goed sound design. Hoe intenser de muziek, hoe iconischer het gevoel. Wie de eerste tonen van de Mission Impossible themesong, Non, je ne regrette rien of Lux Aeterna hoort, waant zich direct in de epische omgeving van Tom Cruise, Requiem for a dream, of Inception.

Met uitzondering van de Coen Brothers en hun geluidsloze No Country for Old Men of de stomme film The Artist, wordt er buiten de traditionele paden niet vaak met sound design geëxperimenteerd. Tot nu: want Baby Driver zet het vak en de potentie van sound design in de spotlight. Hoe? Door muziek als leidraad te stellen voor montage, het doen & handelen van de acteurs en het ritme van het verhaal.

Wie de deunen van Mission Impossible, Non, je ne regrette rien of Requiem for a dream hoort, waant zich direct in de epische omgeving van Tom Cruise, Requiem for a dream of Inception.

Baby Driver

Baby Driver vertelt het verhaal van ‘Baby’, een jonge chauffeur die bankovervallers zo slim en sluiks mogelijk over de snelweg heenloodst. Geteisterd door tinnitus laat Baby zich leiden door de toonladders van zijn muziek. Met een verzameling iPods voor verschillende stemmingen en events slaat hij zich een weg als get away driver. Grappig, gevat en vooral memorabel door de soundtrack en het ritme van de acteurs. Een actiefilm met gechoreografeerde schietscenes, ritmische shots en komische conversaties. En natuurlijk, een vleugje romantiek en een verlangen naar een beter leven.

 

Music first, storyline second

Zoals je hierboven in de trailer ziet, leidt de muziek het verhaal in banen. Voor mij persoonlijk roept muziek mijn fotografisch geheugen aan. Bij elk nummer uit Baby Driver speelt die specifieke scène af voor mijn netvlies. Van het spontane liftmuziekje in de lift tot de legendarische achtervolging-scene met het nummer Hocus Pocus. Zonder de muziek was Baby driver de zoveelse actiefilm geweest. Nu verheft het cliché van de actiefilm zich naar een ware cult-classic. Luchtig, hilarisch en toegankelijk. En dat door de kracht van muziek.

Van het zoveelste cliché naar een ware cult-classic door die fantastische track. 👌🏻
Write here…

Write here…

Image credits van boven naar beneden

  • Baby (ANSEL ELGORT) charms Debora (LILY JAMES) at her work in TriStar Pictures’ BABY DRIVER. PHOTO BY:Wilson Webb COPYRIGHT:© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. **ALL IMAGES ARE PROPERTY OF SONY PICTURES ENTERTAINMENT INC. FOR PROMOTIONAL USE ONLY. SALE, DUPLICATION OR TRANSFER OF THIS MATERIAL IS STRICTLY PROHIBITED
  • (l to r) Baby (ANSEL ELGORT), Darling (EIZA GONZALEZ), Buddy (JON HAMM) and Griff (JON BERNTHAL) are dropped off at the bank in TriStar Pictures’ BABY DRIVER. PHOTO BY:Wilson Webb COPYRIGHT:©2017 TriStar Pictures, Inc. and MRC II Distribution Company L.P. All Rights Reserved.. **ALL IMAGES ARE PROPERTY OF SONY PICTURES ENTERTAINMENT INC. FOR PROMOTIONAL USE ONLY. SALE, DUPLICATION OR TRANSFER OF THIS MATERIAL IS STRICTLY PROHIBITED