Waarom storytelling niet langer toereikend is voor je merk

Waarom storytelling niet langer toereikend is voor je merk

Introductie: Story styling — de nieuwste vorm van content marketing

Wie het heeft over storytelling denkt al gauw aan: ‘Er was eens… en ze leefden nog lang en gelukkig.’ In de huidige tijdsgeest gaan verhalen van merken continue door. Van een eindig verhaal is geen sprake meer, een verhaal groeit dynamisch mee met de tijd. In online storytelling gaat het daarom niet meer over wat je vertelt, maar hoe je het vertelt en waar.

Daarom zien wij de term storytelling niet langer als toereikend. Je vormt je verhaal door verschillende media samen te voegen zonder je merkwaardes te verliezen. Bij nouveau niche introduceren we daarom een nieuwe term: story styling.

Van storytelling naar story styling

Voor ons is content marketing het vormgeven van verhalen in welke vorm dan ook. Of het nu een visitekaartje is of de samenstelling van je team, ieder detail telt. Elk element draagt bij aan de missie van je merk: bijvoorbeeld de wereld een stukje mooier maken met jouw product. Maar wat vaak wordt vergeten is dat deze elementen stuk voor stuk onderdeel zijn van deze missie. Als puzzelstukjes die samen één beeld vormen: de visie van een product, merk of organisatie. Een authentiek verhaal dat dynamisch wordt gevormd en meegroeit met de tijd.

Niet het vertellen, maar juist het vormgeven van verhalen.

 

In essentie kenmerkt dit het werk van een goede stylist, iemand die zorgvuldig nadenkt over de uitstraling van een persoon of interieur en bijstuurt waar nodig. De versnippering van ons mediabeeld en de mogelijkheden van de digitale wereld maken de vormen voor een verhaal eindeloos. Er is een rond verhaal, dat continu en dynamisch wordt gestileerd en aangevuld, en daardoor meanderend zijn weg vindt. Je kunt dus constant bijsturen, door een andere vorm en ander middel of kanaal te kiezen, of door een parallelle verhaallijn te introduceren.

Je moet als merk, organisatie of persoon kiezen welk verhaal je wilt vertellen, welke doelgroep je daarbij wilt bereiken en welke verhaallijnen bijdragen aan dat uitgangspunt. In welke vorm dat ook gepubliceerd wordt, dat vergt om een gestileerde aanpak: story styling, het vormgeven van je verhalen.

Een merk voor nouveau niche: In de huidige tijdsgeest zien wij alles en iedereen als een merk. Iedereen kan in zijn eigen niche een influencer zijn. Je moet jezelf branden om succesvol te worden. Hoewel dat soms organisch groeit, kun je dat zelf stileren. Je persoonlijke waarden als merkwaarden en unique selling points. Of je nu een persoon of een organisatie bent.

Anno nu zijn merken onlosmakelijk verbonden met de levens van hun fans en volgers. De verhalen van merken komen direct oog-in-oog met een potentiële consument. Klaar voor interactie, eenvoudig om direct de dialoog op te zoeken. Dat maakt content marketing steeds belangrijker. Van fanfictie naar samenwerking. Niet meer alleen zenden, maar ook een gesprek aangaan. Met contentmarketing kun je de verwachtingen van je fans optimaal vormgeven, waardoor je niet alleen draagvlak, maar vooral ook een community bouwt. Maar alleen als de mediamix op een consistente manier op elkaar aansluit. Dat vraagt om een goede story stylist: iemand die de verschillende, bestaande en nieuwe, verhaallijnen samenbrengt, keuzes maakt en een overkoepelend merkverhaal vertelt op precies de juiste kanalen.

Een goed voorbeeld van story styling: WeTransfer

Als je door deze lens kijkt dan vallen sommige merken extra op. Zij vertrekken vanuit een verhaallijn en stylen dan alle elementen daarom heen. Kijk bijvoorbeeld naar WeTransfer. In zijn kern niets anders dan een online tool om bestanden van A naar B te sturen. Toch wordt WeTransfer niet als een saaie software tool gezien, maar zelfs omschreven als een creatief en innovatief bedrijf. Dat hoogwaardige en trendsettende imago is toe te schrijven aan de story styling techniek. Het verhaal van WeTransfer klopt tot in de details. En niet minder belangrijk: de service van WeTransfer werkt perfect.

De doelgroep is duidelijk gekozen en afgebakend: creatieven, de makers van onze maatschappij. WeTransfer stelt zich op als ambassadeur van de creatieve industrie. Ze sponsoren creatieve events, stellen een percentage van hun backgrounds beschikbaar voor jonge en gevestigde kunstenaars en ontwerpers en lanceerden ze onlangs WePresents, een serie en online platform waarin verschillende creatieven met hun achtergrondverhaal naar voren komen.

 

 

Ook in commerciële uitingen staat deze creatieve doelgroep centraal. Zie bijvoorbeeld bovenstaande commercial: The Bunt Machine, ook te zien in verschillende bioscopen. Een mooie manier om WeTransfer te branden. Naar ons idee hebben ze die extra aandacht rondom hun service niet per sé nodig.

De slogan van de commercial? You make → We Transfer. (let op die extra spatie!) Kortom, een perfect recept van story styling zonder ruis: een duidelijke niche (de creatieven) — speciaal gekozen content (animaties, wallpapers, WePresents) — duidelijke identiteit. En het allerbelangrijkste: zonder de kwaliteit van de service te verliezen: je kunt nog steeds eenvoudig bestanden van A naar B sturen.

Het spel der narratieven

Kortom, er is geen groot eindig narratief meer, je moet het spel der narratieven leren spelen. Dit spel speel je door je identiteit, imago en merkverhaal — statische gegevens — af te stemmen op verschillende contexten voor verschillende gebruikers. Dynamische verhaallijnen dus, die om constante styling en aandacht vragen, zonder je overkoepelende visie of doel te verliezen.

Je moet het spel der narratieven leren spelen.

 

Weet je dit goed door te voeren, dan bouw je een betrokken community. Met nieuwe content geef je je merk vorm en maak je deze persoonlijk. Verschillende elementen die die samen één beeld vormen: de visie van een product, merk of organisatie. Een authentiek verhaal dat dynamisch wordt gevormd en meegroeit met de tijd. Het vormgeven van je verhaal, boven het lukraak vertellen van verhalen.

Geen storytelling, maar story styling.