Het beste design is onzichtbaar

Het beste design is onzichtbaar

Een lust voor het oog zijn is niet genoeg

Het beste design is onzichtbaar, dat claimden The Stone Twins tijdens de Workwhile design talks. Hoewel ik dagelijks van het mooiste Dutch Digital Design mag genieten en daaraan bijdraag bij Vruchtvlees, ben ik het persoonlijk met die claim volledig eens. Het toont namelijk hoe belangrijk design is om de dialoog te bevorderen.

Tijd voor een pleidooi voor onzichtbaar design.

The Stone Twins beschreven design als volgt: “It isn’t the chocolate sprinkles on top of the cake. It’s the ingredients inside. Design shouldn’t be the stuff people talk about, but the stuff that makes people talk.” Oftewel, op het moment dat je zegt: wauw, wat een tof font is er gebruikt! Dan gaat er iets mis. Goed design gaat niet om het mooi gekozen lettertype, het gaat om het verhaal dat, dankzij dat font, tot in de details overkomt. Een design dat naadloos op elkaar aansluit, zodat het intuïtief goed aanvoelt. Ook als je er langsloopt op straat.

Design helpt je in het oog springen, een gevoel bij een merk neer te zetten zonder dat je het met woorden hoeft uit te leggen. Goed design helpt je een merk te personaliseren, niet alleen in een postercampagne, maar ook in bewegwijzering of een online campagne. Een gedegen design, zorgt dat je merkverhaal aansluiting vindt met precies de juiste personen. Het vertelt een verhaal of plaatst een gevoel. Het design staat in dienst van de functie. En dan kan iets wat niet zorgvuldig ontworpen - of gekozen is- verkeerd aanvoelen: je merkbelofte is scheef.

Ja, natuurlijk zit-ie lekker, het is een bank!

Een tijdje terug hield ik me bij ARTtube bezig met de redactie van de serie De Stijl x Dutch Design. Tijdens het spotten van het filmmateriaal sloeg ik aan op een uitspraak van Carole Baijings, van Scholten & Baijings: Carole was zichtbaar verbaasd over een reactie over hun nieuwe bank voor Herman Miller.

Als compliment kregen ze namelijk te horen dat de bank er niet alleen mooi uit zag, maar ook nog eens lekker zat. Gek vond ze dat. Voor haar is aantrekkelijk design belangrijk, maar het moet bovenal functioneel zijn. Je moet op een bank wel lekker kunnen zitten, want daarom koop je een bank. Onzichtbaar design, want als het niet lekker zou zitten dan gaat het design zijn functie voorbij. Functie als onderdeel van de vorm, en dan de grenzen zoeken.

Design als tool voor een eerste kennismaking. Een kennismaking die iets doet sprankelen, je raakt, iets losmaakt en kort onderdeel wordt van je bestaan.

Je design is je merkbelofte, een poster op straat een eerste touchpoint, je eerste kennismaking die iets doet sprankelen, je raakt, je uitnodigt, prikkelt en zich onlosmakelijk aan je verbindt. Al is maar voor even. Je moet niet schreeuwen, je moet opvallen. Vanuit jezelf. Niet luid, maar uitgesproken zoals we dat bij Vruchtvlees zeggen.

Want het beste design, is zichtbaar onzichtbaar design. En dat ziet er goed uit!*

*kleine disclaimer: bij het schrijven van dit artikel vroeg ik een aantal bevriende designers om hun mening over de uitspraak van The Stone Twins. Zij waren het wel eens met het doel, maar vonden stuk voor stuk dat design ook op zichzelf erg sprekend mag zijn en dat het resultaat afhangt vanuit welke doelstelling je een ontwerp maakt. Dit artikel is mijn persoonlijke interpretatie en visie op design.

 

Het beste design is onzichtbaar: madalena veloso

Workwhile Design Talks

Bij de volgende editie van de Workwhile Design Talks zijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief of volg ze op Instagram. Workwhile is een nieuw platform dat onafhankelijke makers en ambitieuze klanten verbindt om nieuwe design en digitale projecten te ontdekken, verbinden en ontwikkelen.